Datoranvändning

Datakurs

Fildelning

Musik, filmer, spel, bilder, böcker blir nerladdade dagligen av privatpersoner. Detta sker via så kallade torrent (ström) hemsidor. En torrent sida gör det möjligt att ladda ner filer i bitar från olika datorer som sedan sätts ihop till en fil igen i den nerladdande datorn. Mer om detta kommer längre ner i artikeln. Pirate Bay är en utav de första  torrentsidorna som skapades och är dessutom svenskt. Andra hemsidor som fyller samma funktion är Isohunt, Torrentz, Onlytorrents mm, men Pirate Bay är den hemsida som har fått mest uppmärksamhet  därför kommer jag fokusera på det. Generellt så fyller dessa sidor nästan samma funktion, bara vad och hur mycket torrents de erbjuder. Pirate Bay ligger på andra plats för besökare som torrent hemsida och Isohunt är på första plats, följande länk visar listan http://www.ebizmba.com/articles/torrent-websites (Information tagen från mars 2013).

Fildelning fungerar på följande sätt, du laddar ner en torrent, en torrent är en fil som innehåller länkar till ett swarm(flertal upp/nerladdare, svärm) som kommer sedan att dela med sig den fil du vill ladda hem i lika stora bitar(torrent), en torrent kan ta 64KB-4MB. Du behöver sedan ett torrentprogram som t.ex. Utorrent för att torrentfilen ska behandlas och bygga upp den fil du vill ha. De flesta nyare fildelningsprogram använder PEX(Peer Exchange) network som t.ex. Utorrent, BitTorrent mm.  Det finns äldre nerladdningsprogram som t.ex. DC++ vilket använder  DC(direct connect). PEX är när det finns t.ex. 100 olika datorer i en svärm som har olika delar av någonting, all dessa datorer kommer sedan att ge dig bitar hela tiden medans du ger bitar till dom. Denna process gör det svårare att veta vad som faktiskt laddas ner jämfört med DC när det är bara två datorer som kommunicerar. När alla klienter kan agera som ner-laddare och upp-laddare(server och klient) så är det ett p2p(peer to peer)nätverk.

File:FildelningMedBitTorrent.png
Denna bild illusterar hur uppladningen fungerar, som du kan se så delar alla med sig istället för bara uppladaren. Ge och ta!

Fildelning av copyrightskyddad material är olagligt i många länder. Det finns ett känt rättsfall från år 2005. En svensk man hade delat ut filmen ”Hip hip hora!” genom DC++. Han blev dömd till böter på 16000 kr, försvarsadvokaten kritiserade tingsrätten för att ha en skärmdump som fällande bevis. Denna invändnig godkändes och han blev sedan friad på hovrätten år 2006. Han bloggade om ironin kring sitt fall på följande länk: http://swartz.typepad.com/texplorer/2005/10/hip_hip_hora_sa.html

Det kommer allt fler lagar och avtal angående fildelning som t.ex. ACTA och SOPA. EU röstade nej till ACTA eftersom att medborgerliga friheter inte skulle bli tillräckligt skyddade. Denna lag har fått mycket protester från olika länder bland annat Sverige, dessa protester var i Stockholm, Jönköping, Malmö och Umeå mm. Bilden visar var protester hölls inom Europa. SOPA(Stop Online Piracy Act) skulle ge USA rätten att kunna stoppa hemsidor som bryter mot deras lagar samt utanför USA. Idén har bordlagts efter massiva protester men det kan komma nya liknande förslag i framtiden.

File:AntiACTA 11012012.png

Sveriges lagar säger bl.a att du får inte ladda upp material på Internet utan upphovsmannens godkännande, med andra ord copyright. Fildelning är ändå en väldigt snabb process för marknadsföring, visserligen så stjäl folk ditt verk. Om vi ska se detta från ett positivt perspektiv så är det att musikartister skulle bli mer uppskattade medans de turnerar. Saker som sprids över Internet går väldigt fort,  Reddit är ett exempel på en bra hemsida om att få reda på nyheter. Jag känner ett antal människor som laddar ner dagligen, men de har en sak gemensamt, om de uppskattar de verk som har laddats ner så köper dem sedan verket i en butik för att visa stöd. Man kan nästan se det som en garanti för produkter, majoriteten utav nerladdare gör däremot inte det vilket kan definitivt klassas som stöld. Nerladdning är en väldigt svår fråga eftersom det sker globalt och alla länder ser olika på det. Nederländernas ISP(Internet service provider) har valt att blockera Pirate Bay tack vare en ny lag. Pirate Bay har blivit stämt ett flertal gånger av filmbolag, musikbolag mm, deras servrar har förlorat internetillgång i ett flertal länder också. Pirate Bay får idag Internet från Nordkorea, Pirate Bay har gått ner ett flertal gånger och alltid kommit upp förr eller senare.

Målet med denna text är inte att uppmuntra till fildelning, snarare att förklara vad det innebär och historiken bakom det. Ladda ner torrent-filer är inte bara olagligt utan farligt också, finns gott om virus på dessa sidor som kan skada din dator rejält, personligen laddar jag inte ner, jag har Spotify för att lyssna på musik istället för att ladda ner. När du laddar ner olagligt så skapar du kanske arbetslöshet eftersom  företagen inte får in pengarna de har investerat i sina produkter och blir tvungna att avskeda anställda. Det finns stora risker du tar genom att använda hemsidor som Pirate Bay.

Författare: Robert Andersson

Källor

http://www.regeringen.se/sb/d/6143/a/55366

http://en.wikipedia.org/wiki/File_sharing

http://sv.wikipedia.org/wiki/Stop_Online_Piracy_Act

http://sv.wikipedia.org/wiki/ACTA

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5179398

http://falkvinge.net/2013/03/04/after-being-cut-from-norway-the-pirate-bay-returns-from-north-korea/

http://en.wikipedia.org/wiki/Peer_exchange

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bittorrent

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: