Datoranvändning

Datakurs

Sökmotorer

En sökmotor är en tjänst som gör att användaren lätt kan orientera sig på Internet.  Det finns flera sökmotorer, men helt klart är Google den mest använda sökmotorn för tillfället. Yahoo och Bing är andra kända sökmotorer, sökmotorer har olika popularitet beroende på länder. Nedanför kan du se statistik från olika länder. Bild n1 visar Englands användning och bild n2 visar USA’s användning av sökmotorer. Skillnaden är ganska stor

https://i1.wp.com/theeword.co.uk/uploads/Minor_dips_in_May_search_engine_market_share_1082.jpgsearch-engine-share-may-2012

Hur använder man en sökmotor? Jo det är bara att söka på det du vill ha information om, men att söka effektivt är inte alltid enkelt. För att du ska söka effektivt så måste du skriva så kortfattad och konkret text som möjligt för att få rätt information.

Sökmotorer brukar erbjuda dig att söka bestämt också, ibland när du söker på något så kan Google ge dig ett resultat som går i fel ordning till vad du har sökt till. För att ha en bestämd ordning på din text så får du använda citattecken(””) i början och slutet utav din sökning, då kommer du söka i bestämd ordning. Du kan också filtrera dina resultat till bara ett speciellt land eller tidslängd.

Det finns även andra sökmotorer för mer bestämda områden som t.ex. vetenskap, http://www.wolframalpha.com/ är ett väldigt bra exempel på detta, Wolfram kan räkna ut tal och hjälpa dig t.ex. söka information om planeter, företag, ämnen osv. Väldigt bra hemsida för att lära sig saker på. Wikipedia är den största hemsidan inom denna kategori, Wikipedia är en hemsida där det finns miljoner med informationsartiklar. Vad som gör Wikipedia unik är att så gott som vem som helst kan gå in och skriva en artikel eller editera artiklar. Artiklarna behöver inte alltid vara sanna på Wikipedia, därför bör du vara skeptisk om artikeln inte har markerats som trovärdig. Jag som internetanvändare har använt Wikipedia ett flertal gånger, det finns över 4.1 miljoner artiklar inom engelska Wikipedia.

Internet har gott om resurser, du som person behöver bara vara skeptisk och leta efter källor som verifiera sanningen. Du kan använda Internet till allt från gott till ont, samhället blir allt mer beroende av Internet och datorers funktioner, vissa finner det bra medans andra kan se det som en nackdel. Du behöver inte gå ut för att gå och handla om du inte vill, du skulle lika gärna kunna beställa hem produkter från mataffärer, restauranger och butiker. Man skulle kunna kalla det slött eller lika gärna smidigare. Du själv får definiera det.

Författare: Robert Andersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: