Datoranvändning

Datakurs

WEB Browsers

En webbläsare(browser) gör det möjligt att kunna ”surfa” på Internet, d.v.s. att komma åt sidor på nätet. Det finns två sätt att orientera sig på nätet. Man kan be att få komma direkt till en angiven sida om man kan den exakta adressen. Denna ifylles i adressfältet. Eller så kan man söka sig fram via en sökmotor till ett urval av sidoadresser via angivna sökord som ifylles i sökfältet. Man får då en lista på adresser och en kort resume för varje enskild sida som den aktuella sökmotorn valt ut via sin globala sökfunktion. Användaren kan då själv välja en önskad sida att hoppa till. När du införskaffar en dator som har operativsystemet Windows så har du tillgång till webbläsaren ”Internet Explorer”, många PC-användare använder därmed det som standard när de surfar på Internet. Eftersom Windows är ett väldigt populärt operativsystem så är Internet Explorer en av de mest använda webbläsaren. Många vet inte om att man kan ladda hem andra webbläsare också som Google Chrome, Opera, Firefox, mm.

Människor brukar undra vilken webbläsare som är den bästa. Det beror ju helt på vad man gör, samt på användaren. Chrome är känd för att vara den snabbaste webbläsaren  samt att ta minst prestanda av datorn tack vare att den är designad för att bara uppfylla de önskemål ägaren vill. Andra webbläsare har färdiga funktioner som inte alla individer brukar. Personligen använder jag Firefox. Tillägg kan förenkla din användning av webbläsare, du kan ha tillägg som kan ta bort reklam(adblock) eller en sökflik för t.ex. Youtube.

De mest använda webbläsarna(Firefox, Internet Explorer, Google Chrome, Opera) kan mer eller mindre utföra samma saker. T.ex.webbhistorik vilket innebär att när du surfar på ett antal hemsidor så kommer din webbläsare spara dina besökta adresser som historik. Att kunna söka efter ett ord eller mening på en hemsida  med hjälp av en sökfunktion(ctrl-f). Bokmarkera en hemsida som sedan blir sparad i en favoritsektion på din webbläsare. Däremot vissa funktioner kräver insticksprogram(plug-in) för att kunna slututföras. T.ex. om du ska kolla på ett youtubeklipp så behövs Flash för att din webbläsare ska spela upp klippet, detta gäller även om du ska spela flash spel. Ett insticksprogram körs inte passivt på din datorn, programmet kallas bara ifall den behövs.

Skillnaderna är: Internet Explorer  och Opera har en ”Text till Tal funktion”(Kan transformera text till ljud) funktion vilket varken Firefox eller Chrome erbjuder. Firefox, Opera och Internet Explorer erbjuder röststyrning vilket Chrome inte har. Opera erbjuder däremot ”Flik påläggning” vilket ingen av de andra webbläsarna erbjuder. Detta är några exempel på skillnader som webbläsarna har, de andra skillnaderna är så minimala att det inte spelar någon större roll. Men vad som gör Firefox  och Chrome till unika som webbläsare är open source, det innebär att privatpersoner kan skapa samt ändra om kodningen för webbläsaren och sedan dela med sig. Detta skapar möjligheten att göra sin webbläsare mer personlig med t.ex. ”Theme” för att ändra webbläsarens utseende och skapa tillägg för webbläsarna mm.  Chromes tilläggs hemsida heter Webstore och Firefox hemsida heter Mozilla. Webbläsare som Internet Explorer säger i sin TOU(terms of use) att man inte får modifiera programmets kod. Opera säger att som användare har du inte rätt att dela med dig av ditt verk, men du kan skicka in den till företaget och när det är gjort så är det Opera som äger ditt verk.

Den första webbläsaren hette faktiskt WorldWideWeb men bytte namn till Nexus för att undvika missförstånd med webbens hypertextsystem. Nexus blev tillgängligt för privatpersoner 1991, under denna tid så var datorer ovanliga jämfört med idag. Nexus fanns bara tillgänglig till operativsystemet Nextstep, på grund av detta så blev Nextsteps operativsystem häpnadsväckande eftersom att Internet fanns inte tillgängligt för andra operativsystem. Windows(Internet Explorer) första webbläsare kom inte fören 1995 medans Macintosh(MacWWW) var före med 1992. Nextstep slutade att släppa operativsystem 1996 medans Macintosh och Microsoft släpper nya operativsystem än idag(2013/06/16). Att skapa ett eget operativsystem idag är väldigt svårt eftersom att de större företagen har så stort inflytande på dagens datoranvändare, ovanstående företag sedan länge tillverkat program för PC-ar och kan därför styra marknaden.

Men det finns webbläsare som härstammar från annat håll som t.ex. Firefox som är gratis och open source mjukvara. Detta ingår t.ex. automatiskt i operativsystemet Ubuntu(Linux) och finns naturligtvis även för Windows. Ungefär en 20-25% av världens datoranvändare har Firefox medans Internet Explorer används av omkring 40%. Hur många som använder en speciell webbläsare skiftar väldigt mycket eftersom att folk antagligen provar runt och inte kan bestämma sig för att bara använda en.

Datorvärlden använder sig av ettor och nollor. När man vill komma till en webbadress som t.ex. http://www.google.se så är det en nummeradress, med andra ord när du skriver en webbadress i klartext så motsvarar den en numerisk IP-adress. Det så kallade URL systemet översätter textadress till nummeradress.

Användaren kan styra en PC på två olika sätt. Via CMD (kommandotolken, låg nivå) och GUI (graphical user interface, hög nivå). För användning av CMD krävs att man kan de olika kommandon som datorn  förstår. För användning av GUI behövs det inte lika mycket datorkunskap på låg nivå. Att specificera en exakt webadress är mycket likt hur man navigerar inom en dators filsystem. Den är uppbyggt som en trädstruktur.
T.ex. om du skulle vilja komma till en viss mapp i PC-n så skulle du kunna skriva följande på kommandoraden ”cd C:\Users\användarnamn\Desktop\Word Dokument”. URL kan vara uppdelat på samma sätt. Hemsidor är som mappar med fler mappar i (trädstruktur). När du vill komma till nöjessektionen hos t.ex. Aftonbladet, vilken är en undersida,  så blir adressen http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/.   Följande bild är ett exempel på direktsökväg.

url

Författare Robert Andersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: